Der er ikke noget som et smykke, der betyder noget særligt og har en unik ånd over sig, ja, endda har tråde tilbage til fortidens historiske vingesus. Når du står og skal give en gave til en barnedåb eller en konfirmation eller du selv skal konfirmeres eller har et barn, der skal døbes, er der et halssmykke, som netop har en historisk betydning, der hedder et dagmarkors. Dagmarkorsets historie rækker langt tilbage i tiden, ja faktisk helt tilbage til Middelalderen og kan nu fås i nye udgaver hos fx   Guldsmykket.dk, der fører et stort udvalg af Dagmarkors i 8 og 14 karat guld, sterlingsølv og forgyldt sølv.

Dagmarkorsets spændende historie

Dronning Dagmar var gift med kong Valdemar Sejr, og hun siges at have været en både mild, god og smuk dronning og utroligt vellidt. Disse personlige egenskaber er nogle, som mange kvinder gerne vil stå for og have et smykke symbol på, og derfor er Dagmarkorset et meget positivt signal at sende til omverdenen om ens personlige og positive egenskaber. Mange gange kan det give en ekstra betydningsfuld dimension til ens smykker, at man ved, hvor de oprindeligt kommer fra. Det giver dybde og ånd til tilværelsen og derfor er det også godt at vide, at det oprindelige Dagmarkors blev fundet i Sct. Bendts Kirke i Ringsted i året 1683. Man er usikker på, om Dagmarkorset oprindeligt tilhørte Dronning Dagmar eller hendes mands søster, Richiza. Denne usikkerhed skyldes, at gravene, hvor man fandt smykket, var blevet ødelagt. Men traditionen er blevet til, at det har tilhørt den folkekære Dronning Dagmar. Dronningen døde i året 1212, så det er et meget gammelt kors, som nu er udstillet på Nationalmuseet.

Bær Dagmarkorset til konfirmation  

Ifølge antropologiske teorier om overgangsfaser i livet, de såkaldte Rites de Passage, er det vigtigt, når man står overfor et væsentligt skift i livet, såsom barnedåb eller konfirmation, at man bruger et ritual til at markere denne overgang. På denne måde bliver overgangen mere synlig for en selv og ens omgivelser og det kan være forbundet med tryghed imod alle de farer, der også kan være forbundet med forandringsprocessen. Her kan et Dagmarkors være det trygge anker, der bærer dig sikkert gennem skiftet i livsfase, fra barn/ung til voksen, når du skal konfirmeres. Et Dagmarkors er her, både i sølv og guld, betydningsfuldt for både giverne og den, der modtager det. Det er også muligt at få det med fadervor i eller personligt indgraveret.  

Et Dagmarkors til barnedåb

Ønsker du at gøre noget særligt for den, der bliver døbt og give en livslang gave, som vedkommende senere også kan bære til sin konfirmation, er et Dagmarkors en smuk gave. Der er mange, som ser det som deres tjans som moster, faster, tante, onkel eller bedsteforældre at give et mere vedvarende smykke, som symboliserer den særlige kærlighed og tro, man har. Barnet vil selvfølgelig ikke just opfatte gaven, men her er det forældrenes opgave at opbevare den til barnet er stort nok til selv at have det i sin sikre varetægt.