Strålesikkerhedsmyndighederne anbefaler, at du foretager en ny radonmåling, hvis det er mere end ti år siden, du sidst fik det gjort, eller hvis du har renoveret eller ombygget dit hjem. Disse ændringer kan nemlig påvirke radonindholdet i indeluften.

Radon er en usynlig, lugtfri og farveløs gas, som udgør en alvorlig sundhedsrisiko, da den kan forårsage kræft. Ifølge Sundhedsstyrelsen er radon årsag til omkring 500 tilfælde af lungekræft hvert år i Sverige, hvilket gør den til den næststørste årsag til lungekræft efter rygning. Derfor er det vigtigt at måle radonniveauet i dit hjem regelmæssigt og tage nødvendige skridt, hvis det viser sig at være for højt.

En radonmätning har til formål at fastslå, om radonindholdet i dit hjem overstiger grænseværdien på 200 Bq/m³. Der er ingen andre måder at finde ud af, om din bolig har et forhøjet radonniveau, da radon hverken kan ses eller lugtes. Radon kan stamme fra undergrunden, byggematerialer eller vandforsyningen. Det anslås, at omkring 325.000 svenske boliger har radonindhold over denne grænse.

For at få et pålideligt resultat bør radonmålinger foretages i fyringssæsonen, som løber fra oktober til april. Målingen skal vare mindst to måneder for at sikre et nøjagtigt billede af radonniveauerne.

For at sikre et sundt indeklima er det anbefalet at udføre radonmålinger i følgende tilfælde:

  • Hvis det er over ti år siden, du sidst har målt radon
  • Efter renoveringer eller ombygninger
  • Ved køb eller salg af bolig
  • Ved udskiftning af ventilations- eller varmesystemer
  • Hvis du har mistanke om forhøjede radonniveauer

Bor du i en villa eller et hus, kan du nemt foretage en radonmåling selv. Ofte måler man radonindholdet i dagligstuen og et af soveværelserne. Det er en enkel proces, hvor du kan bestille radondosimetre online. Disse doser placeres i hjemmet efter medfølgende instruktioner, og når måleperioden er overstået, sender du dem tilbage til analyse. Efter cirka en uge får du besked om radonniveauet i dit hjem, og om det er nødvendigt at tage affære.

Relateret information
Um mehr über Lungenkrebs zu erfahren, klicken Sie hier. Auf der verlinkten Seite gibt es weitere Infos.